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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  16/09/2009
Data da última atualização:  20/09/2010
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  JESUS, O. N. de; FERREIRA, C. F.; SILVA, S. de O. e; CÂMARA, T. R.; SOARES, T. L.; PESTANA, K. N.
Afiliação:  Onildo Nunes de Jesus, UFRPE; CLAUDIA FORTES FERREIRA, CNPMF; SEBASTIAO DE OLIVEIRA E SILVA, CNPMF; Terezinha Rangel Câmara, UFRPE; Taliane Leila Soares, UFRB; Kátia Nogueira Pestana, UFV.
Título:  Characterization of recommended banana cultivars using morphological and molecular descriptors.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  Crop Breeding and Applied Biotechnology, Londrina, v. 9, n. 2, p. 164-173, jun. 2009.
ISSN:  1518-7853
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  New banana varieties with superior agronomical characteristics have been developed through introduction and/or genetic breeding. In order to guarantee its marketing and intellectual property, these new varieties need to be characterized by efficient inheritable qualitative morphological and molecular descriptors. The aim of the research was to characterize recommended banana varieties using qualitative morphological and molecular descriptors. Twelve genotypes were analyzed using 61 morphological descriptors where 17 were related to the plant, 24 to the bunch and 20 regarding the flower. Eighty-one molecular markers; 47 RAPD primers and 34 SSR primers were used. The morphological and molecular descriptors were efficient in the characterization and identification of specific characteristics for most of the varieties evaluated. Plant and inflorescence descriptors presented the greatest variability of characteristics that can facilitate its use for cultivar protection and registration.
Palavras-Chave:  Banana breeding; Caracterização de cultivares de bananeira; Characterization; Cultivar protection; Descritores moleculares; Descritores morfológicos; Lançamento de variedade; Marcadores microssatélites (SSR); Marcadores moleculares; Marcadores RAPD; Melhoramento de bananeira; Proteção de cultivares; Variety release.
Thesagro:  Agricultura; Banana; Biotecnologia; Genética; Melhoramento Genético Vegetal.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMF26467 - 1UPCAP - PP
CNPTIA13988 - 1ADDAP - PP
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agricultura Digital. Para informações adicionais entre em contato com cnptia.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agricultura Digital.
Data corrente:  08/09/2023
Data da última atualização:  08/09/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  SILVA, R. F. B. da; MILLINGTON, J. D. A.; VIÑA, A.; DOU, Y.; MORAN, E.; BATISTELLA, M.; LAPOLA, D. M.; LIU, J.
Afiliação:  RAMON FELIPE BICUDO DA SILVA, MICHIGAN STATE UNIVERSITY; JAMES D. A. MILLINGTON, KING’S COLLEGE LONDON; ANDRÉS VIÑA, MICHIGAN STATE UNIVERSITY, UNIVERSITY OF NORTH CAROLINA; YUE DOU, UNIVERSITY OF TWENTE; EMILIO MORAN, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS, MICHIGAN STATE UNIVERSITY; MATEUS BATISTELLA, CNPTIA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; DAVID M. LAPOLA, MICHIGAN STATE UNIVERSITY; JIANGUO LIU, MICHIGAN STATE UNIVERSITY.
Título:  Balancing food production with climate change mitigation and biodiversity conservation in the Brazilian Amazon.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Science of The Total Environment, v. 904, 166681, Dec. 2023.
ISSN:  0048-9697
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2023.166681
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract. Climate change mitigation and biodiversity conservation are two major environmental actions that need to be effectively performed this century, alongside ensuring food supply for a growing global human population. These three issues are highly interlinked through land management systems. Thus, major global food production regions located in biodiversity hotpots and with potential for carbon sequestration face trade-offs between these valuable land-based ecosystem services. The state of Mato Grosso in Brazil is one such region, where private lands that have been illegally used for agriculture could be restored to natural vegetation - with potential benefits for climate change mitigation and biodiversity conservation, although with potentially negative effects on food production. To address this challenge, in this study we used a multicriteria nexus modeling approach that considers carbon stocks, priority areas for biodiversity conservation, and the opportunity for food production, to develop scenarios of land allocation that aim to balance the benefits and drawbacks of ecosystem restoration. Results show that forcing landowners to restore their individual lands compromises the potential for a "green land market" throughout the Amazon biome in which private landowners with lower food production capacities (e.g., less connected to markets and infrastructure) would benefit from restoration programs that compensate them for the inclusion of environmental restoration amo... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bioma Amazônia; Conservação da biodiversidade; Mitigação de mudanças climáticas; Sequestro de carbono.
Thesagro:  Produção de Alimentos.
Thesaurus NAL:  Biodiversity; Carbon sequestration; Climate change; Food production.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPTIA21795 - 1UPCAP - DD
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